KEMBARA 23 HARI 11 NEGARA di Portal Zon Interaktif Pesona ZIP

‘Dengan bajet yang rendah dan minimum sebenarnya kita boleh jer dpt kepuasan yang maksimum’

Di suatu petang, di kala hujan renyai-renyai redup senja drive balik dari kheja, tiba2 phone kami bunyi tau dak… ada kheta polis la plak kat tepi tp kami angkat jugaklar kot2 lar panggilan penting ka kan. #dramasangat

KRINGGG!!! KRINGGG!!! KRINGGG!!! 

AKU : Yer Abg Slen. Ape habaq Abg Slen? sehat ka?… 

ABG SLEN : Habaq Baik… Sihat aih. Ni Anep, nanti Anep buat artikel Kembara Eropah  11 Negara Anep tuh untuk Zon Interaktif Pesona naaa… tulihlar mcm hat Anep duk tulih kat dlm blog  Anep tuh…  

AKU : Gulp! MasyaAllah… Ya ka nih! boleh aih Abg Slen. Saya cuba na. Seronoknyaaa kami!!! terima kasih byk naa… 

(Ketaq tuh ada jugaklar, gila tak ketaq. Walaupun orang bagi peluang kita buat satu artikel ja tp kita kena bg komitmen sepenuhnya. Haa lar… gila ka dak portal popular profesional tuh.  Tapi dalam hati ni Ya Allah seronoknya tak tau nak habaqlar.. hehe)

***

Seronoknya tuhan saja yg tau hampa tau dak. Maklum jerlar kami nih travel blogger yang masih hijau-hijau emerald lagi dlm bidang penulisan kembara nih, orang kata ibarat kain putih yg belum dikotori. Tapi bukan tak pernah menulis… pernahlar jugak menulis bg slot2 promosi program2 terbaru saluran TV hat kami duk kheja skrg nih satu ketika dulu. Tapi yang tuh lebih kepada penulisan sinopsis program. Itupun jenuhlar kawan opis duk kerah tenaga.

Penulisan nih bukan mudah dan bukan boleh kita nak paksa2 otak ni kuarkan ayat kan. Nampak mudah tp sebenarnya tak… Sesebuah penulisan tu kena ada konsentrasi, fokus, ilmu, bahan kajian yg tepat dan haruslah beretika. Itu pandangan akular. Hampa ingat senang ka menulis. Tabik spring buat mereka yang terlibat dalam bidang penulisan nih. Nasib baik Abg Slen banyak bantu penulisan aku untuk article nih.

Itu sikit sebanyaklar pengalaman aku buat artikel.

WhatsApp Image 2017-04-01 at 8.23.28 PM

Fasha Sandha, ZIP Cover Girl Issue ke 26, 1 April 2017

Selain termuatkan artikel kembara aku dalam segmen ZIP Travel, ZIP issue 26 dengan cover girl Pelakon Popular, Fasha Sandha ni turut  memuatkan banyak lagi cerita artis, kesihatan, fesyen, resepi dan banyak lagi berita hiburan dalam dan antarabangsa. Dan yang penting sekali Portal ZIP ni sebuah majalah elektronik interaktif dengan video dan foto-foto yang menarik.

WhatsApp Image 2017-04-01 at 2.21.30 PM

Ini sebahagian dari artikel.  Lebih lanjut sila download ZIP seperti arahan di bawah.

Apa yang penting sekali dlm artikel tuh sbnrnya aku nak bgtau ‘Dengan bajet yang rendah dan minimum sebenarnya kita boleh jer dpt kepuasan jalan2 yang maksimum’. Bukan apa sebelum nih kalau sebut jer nak pi Europe, mesti statement kawan2 ‘ha…Nakpi Europe? Klu ko takder 10k – 15k jangan duk sembang besaq’. Pastu terus niat tuh terpadam begitu jer.

Walaupun mcm tuh jangan pulak ada yang salah faham, lantas berkata bajet aku yg total RM6500 tuh ‘ko kaya takperlar’, RM6500 tuh aku boleh bayar sewa rumah 8 bulan. Kalau macam tuh ko bayar jerlar rumah toksahlah ke mana2.

6  IDEA ELAK ‘BOSAN’ BILA TRANSIT TERLALU LAMA

Sekurang2nya aku cuba untuk kurangkan dr bajet yg boleh mencecah dari 15k-20k kpd at least quarter of it dengan jumlah negara yang lebih banyak. Cara aku cari duit ke? kumpul duit? Takyahlar tanya. Masing2 kan ada cara sendiri.

Dapatkan artikel penuh ZIP Edisi ke 26, 1 April 2017 seperti arahan di bawah:

  • Buka Aplikasi Apple Appstore atau Google Playstore
  • Taip ‘Zon Interaktif Pesona’ ZIP
  • Klik pada Issue 26, 1 April 2017
  • Selesai muat turun
  • Skrol atas, bawah, kiri dan kanan utk membaca.

Terima kasih sekali lagi buat Editor Majalah Elektronik Harian Metro, Zon Interaktif Pesona (ZIP) iaitu Encik Roslen Fadzil yang sy kenali sbg Abg Slen atas tawaran dan peluang buat sy seorang newbie traveller ni menulis pengalaman kembara sy. TQSM

Bacalah, moga sedikit perkongsian, dapat memberi banyak manfaat.

Jom Travel!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s